AROO Bio Security Service                                                                             Identificatiefiche

De huismuis      Mus musculus L.

Familie:           

Orde:

Muridae ( ware muizen )

Rodentia ( knaagdieren )

1. Algemeen

Huismuizen zijn de meest voorkomende knaagdieren in en om gebouwen. Het ganse jaar door kunnen ze voor problemen zorgen. Het zijn nachtdieren met een zeer goed aanpassingsvermogen aan de heersende omstandigheden.

Huismuizen eten vrijwel alles maar hebben toch een zekere voorkeur voor granen, spek, kaas, … .

2. Uiterlijk

De huismuis is lichtbruin tot donkergrijs. Er bestaan vele kleurvariëteiten. Ze is slank gebouwd met een spitse kop, grote oren en opvallende kraalogen. Het lichaam is dicht behaard, de staart vrijwel kaal. Volwassen huismuizen zijn ca. 8 cm lang ( zonder staart 6 cm ) en wegen ca. 25 gr.

3. Ontwikkeling

Huismuizen leven in familieverband in een eigen leefgebied ( territorium ). Het nest wordt gemaakt van gescheurd papier of andere zachte materialen en bevindt zich in opgeslagen goederen, vegetatie, alle denkbare holtes en spleten, zowel ondergronds als bovengronds.

De ontwikkeling gaat zeer snel. De vrouwtjes zijn reeds na twee maanden geslachtsrijp en produceren in een jaar tijd acht tot tien worpen met gemiddeld zes jongen. De draagtijd bedraagt 19 – 21 dagen. Nadat ze 15 maanden oud geworden zijn, werpen de wijfjes nog zelden.

De levensduur van de huismuis bedraagt 1 – 3 jaar.

4. Schade

Huismuizen zijn zeer nieuwsgierig en beschadigen allerlei producten en materialen om hun knaagdrift te bevredigen. Hierdoor kunnen allerlei problemen optreden:

* bevuilen van goederen en materialen met uitwerpselen en urine.

* overbrengen van ziektekiemen, wat voornamelijk in de intensieve veehouderij problemen geeft.

* veroorzaken van kortsluiting door knagen aan elektrische bedradingen.

* wegnemen van voedingswaren.

5. Bestrijding

Door goede bouwkundige voorzieningen aan de buitenzijde en binnen in de gebouwen ( proofing ) kan het de huismuizen bemoeilijkt worden om een goed leefmilieu te vinden. Openingen van 5 mm zijn voldoende om doorheen te komen. Een goede hygiëne ( opruimen, ontoegankelijke opslag, afvoer van afval ) en het voorkomen van langdurige, ongecontroleerde opslag van grondstoffen en eindproducten leveren zeker een bijdrage tot het voorkomen van muizenplagen.

Naast preventieve maatregelen kan het gebruik van rodenticiden aangewezen zijn om problemen met huismuizen op te lossen en te voorkomen.

 

Contacteer ons: marc.vandecruys@aroo.be

 Terug naar hoofdpagina
Home