AROO Bio Security Service Identificatiefiche

Oorwormen Forficula auricularie L. ( gewone - )

 

Familie:

Orde:

Forficuladea sp

Dermaptera

1. Algemeen

Oorwormen komen in vrijwel alle tuinen voor en dringen van daaruit vaak in gebouwen binnnen. Waarom de diertjes oorwormen heten is niet helemaal duidelijk, aangezien ze nog nooit in een menselijk oor aangetroffen werden.

In onze steken komen een viertal soorten oorwormen voor, maar de gewone oorworm is zeker de meest voorkomende.

2. Uiterlijk

De gewone oorworm is donkerbruin en 10 15 mm lang. Aan het achterlijf hebben ze een gevaarlijk uitziende tang, die echter allen dient voor het opvouwen van de vleugels en als wapen bij onderlinge gevechten. Ze kunnen er wel mee knijpen, hoewel dit meestal niet erg pijnlijk is.

3. Ontwikkeling

In het najaar legt het vrouwtje in 2 4 dagen een 20 80 tal eitjes.

De volledige ontwikkeling van ei tot volwassen insect ( imago ) duurt 5,5 8 maanden.

4. Leefwijze

De oorworm is een nachtdier en leeft in vochtige omstandigheden, zowat overal in spleten, kieren, onder potten, in bloemen, . Het is een alleseter, hij leeft van dode zowel als van levende planten, eet aas en overvalt ook vaak kleine insecten, rupsen en mijten.

Typisch is de broedzorg. Nadat het wijfje in het najaar een holletje gegraven heeft legt ze er haar eitjes in. Ze beschermt ze tegen vijanden en likt regelmatig de eitjes om ze van schimmels te ontdoen. Als de eitjes uitkomen is het wijfje zeer verzwakt en wordt door haar eigen broed opgegeten.

5. Belang

Oorwormen zijn volledig onschadelijk voor mensen doch kunnen wel hinderlijk zijn.

Door het knagen aan planten kunnen ze schade veroorzaken.

Een biologische manier om de oorwormen te vangen is het plaatsen van een omgekeerde bloempot gevuld met vochtig hooi of houtwol. De oorwormen kruipen daar graag in weg en kunnen op die manier gevangen worden.

 

Contacteer ons: marc.vandecruys@aroo.be

Terug naar hoofdpagina
Home